Wojakowa dla Renaty

Nasza wielka akcja charytatywna „GŁOS  DLA  RENATY” przeprowadzona przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół
w Wojakowej 22 grudnia 2013r.

Celem akcji było pozyskanie środków finansowych na zakup komputera z odpowiednim oprogramowaniem umożliwiającym pani Renacie Maciaś, mamie naszych uczennic, kontaktowanie się ze światem, a przede wszystkim z rodziną.

Akcja pod hasłem: „GŁOS  DLA  RENATY” została zainicjowana przez Fundację Edukacji i Pomocy Humanitarnej im. Św. Łazarza.

Finał naszej akcji szkolnej został poprzedzony kilkutygodniową pracą polegającą na mobilizacji, gromadzeniu pomysłów, przygotowaniu materiałów i wykonaniu wielu przepięknych ozdób choinkowych. W prace zaangażowali się niemal wszyscy uczniowie i nauczyciele, ale także spora grupa rodziców, babcie naszych uczniów i wiele innych  życzliwych osób. Łącznie na kiermasz przygotowano ponad 200 ozdób choinkowych, które często zadziwiały pomysłowością i pięknym, artystycznym wykonaniem

Kiermasz, po wcześniejszym ogłoszeniu podanym w kościele parafialnym w Wojakowej, odbył się w niedzielę 22 grudnia 2013r., po trzech kolejnych Mszach Świętych (7.00, 9.00, 11.00). Hojność, wrażliwość i dobre serce naszej społeczności przerosła najśmielsze oczekiwania.

Owocem akcji, monitorowanej przez Szkolne Koło CARITAS i Samorząd Uczniowski Publicznego Gimnazjum, jest kwota 14. 655 zł (sprzedaż ozdób świątecznych, wpłaty indywidualne i zbiórka do puszek wśród społeczności szkolnej). Pieniądze zostały wpłacone na achunek fundacji a ksero dowodów wpłat przekazano rodzinie pani Renaty.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w to szkolne charytatywne przedsięwzięcie
i wszystkim ofiarodawcom spoza parafii – zdaliśmy egzamin z solidarności i dzielenia się dobrem.

Każdy i każda z nas może stać się zwiastunem nieba dla bliźniego – poprzez świadczone dobro, pamiętając słowa Błogosławionego Jana Pawła II – „Człowiek jest wielki nie przez to, kim jest, ale przez to czym dzieli się z innymi”.

Wdzięczni za gorące serca, ofiarna dłoń i solidarność z potrzebującymi

Dyrekcja, nauczyciele, uczniowie i rodzice Zespołu Szkół w Wojakowej.