Ostatni zawodnik

W czasie I Brzeskiego Biegu Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych im. Stanisława Chudyby rola „czerwonej  latarni”, czyli zaszczyt zakończenia imprezy przypadł Panu Adamowi Pietrzakowi z Bochni, startującemu pod sympatycznym szyldem „Biegać każdy może”.

Oczywiście, że tak. Biegać może każdy, i nie każdy musi być Strusiem Pędziwiatrem. Pan Adam Pietrzak ukończył tę, co by nie mówić, dość urozmaiconą ponad dziesięciokilometrową trasę w czasie 1.19,59.

To  zdecydowanie dłuższy czas niż osiągnięty prze zwycięzcę pana Jakuba Woźniaka z Gielniowa reprezentującego AZS AWF Kraków, który osiągając czas 0.35,54 pokazał, że mógłby zrobić dwie rundki i jeszcze przywitać ostatniego zawodnika na mecie.

Nic nie szkodzi, zarówno pierwszy jak i ostatni zawodnik zostali serdecznie przywitani na mecie przez kibiców, każdy za swoje zasługi. Pan Woźniak za szybkość, a pan Pietrzak za wytrwałość i optymizm.

Serdecznie zapraszamy  do Brzeska ponownie w dniu 26 października.

Medal

Prezentujemy wizualizację tegorocznego medalu, jaki  na mecie otrzymają wszyscy uczestnicy II Brzeskiego Biegu Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych im. Stanisława Chudyby.  W tym roku medal będzie nawiązywać do pogiętej w wypadku samochodowym tablicy znaku drogowego STOP. W miejsce poprzedniego logotypu został umieszczony logotyp, Fundacji Edukacji i Pomocy Humanitarnej im. Św. Łazarza, która przejęła organizację i prowadzenie biegu , a w kolejnych latach będzie go rozwijać jako imprezę promującą bezpieczne poruszanie się po drogach. Chcemy zachęcić biegaczy, żeby trenowali u siebie ubrani w  elementy odblaskowe i w ten sposób zachęcali innych uczestników ruchu drogowego, zwłaszcza pieszych i rowerzystów, do noszenia odblasków.  Jeżeli będą bardziej widoczni na drodze, to będą też bardziej bezpieczni. Musimy przełamać stereotyp, że noszenie odblasków to „obciach”. Mamy, w sposób niejako naturalny, do spełnienia ważną misję społeczną. Przecież nie trenujemy na stadionach tylko na drogach. Możemy więc ten czas „zainwestować” w podnoszenie świadomości społecznej. Biegaczy jest dziesiątki tysięcy w całym kraju, więc efekty tego uświadamiania idące w sumie w setki tysięcy godzin, mogą być naprawdę imponujące. Nie uchylajmy się od tego.

Wpisowe

Drodzy biegacze. Wpisowe w tegorocznym biegu wynosi 30 zł od uczestnika. Nie znaczy to, że staliśmy się pazerni. Na koszty organizacyjne przeznaczona zostanie taka sama kwota jak w ubiegłym roku, natomiast te dodatkowe 5 zł z każdego wpisowego przeznaczymy na pomoc dla Pani Renaty Maciaś z Wojakowej. Dokładniejsze informacje na ten temat znajdują się w zakładce „Zakręcona akcja”. W ten sposób wszyscy biegacze dołożą swojego symbolicznego piątala żeby choć troszkę pomóc. Tak jak w naszym motto: „To co możesz uczynić,  jest tylko maleńką kroplą w ogromie oceanu, ale jest właśnie tym, co nadaje znaczenia Twojemu życiu”. Każdy dołoży swoją maleńką kropelkę i poczuje wewnętrzną radość, która wypływa ze świadomości, że się dobrze wybrało.

Nawet zebrana razem,  nie będzie to jakaś nadzwyczaj ogromna kwota, bo potrzeby w takiej sytuacji zawsze są ogromne,  ale będzie wyrazem naszej solidarności. Zawsze łatwiej dźwigać ciężar, kiedy ma się świadomość, że są ludzie życzliwi i chętni pomóc.

Trasy i profile biegów

Przedstawiamy trasę i profile biegu.  Trasa biegu głównego w stosunku do ubiegłorocznego biegu została lekko zmieniona. Teraz będzie liczyć 11.150 metrów. Trasa w całości asfaltowa chociaż bardzo urozmaicona. Po drodze bardzo piękne widoki Okocimia, ale dobrze, że bieg nie odbywa się w pełni lata i nie trzeba będzie jeszcze walczyć upałem. Wkrótce zamieścimy galerię ze zdjęciami zrobionymi na trasie biegu.

Bieg towarzyszący i trasa dla Nordic Walkerów taka sama jak w ubiegłym roku. Długość dokładnie 5.250 metrów. Zdecydowanie mniej urozmaicona pod względem pofałdowania terenu. Spokojnie można się do niej przymierzyć, nawet jeżeli się nie jest pochłaniaczem dziesiątków kilometrów. Czas na ukończenie biegu jest taki sam jak dla uczestników biegu głównego, więc można sobie na luziku przebiec tę traskę i na mecie otrzymać piękny medal.

Ruszamy z II Biegiem

Oficjalnie uruchamiamy zapisy do II Brzeskiego Biegu Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych im. Stanisława Chudyby. Podobnie jak w ubiegłym roku, bieg odbędzie się w ostatnią sobotę października. Lekko zmieniliśmy trasę biegu głównego. Teraz będzie troszkę dłuższy, w sumie 11.150 metrów bardzo urozmaiconej trasy przez Brzesko-Jadowniki-Okocim. Bieg towarzyszący oraz trasa dla Nordic Walkerów pozostaje bez zmian i będzie wynosić 5.250 metrów (zmierzone przy pomocy programu Endomondo).

Już za kilka dni zaprezentujemy projekt tegorocznego medalu. Będzie to kolejny medal oparty o koncepcję pogiętej w wypadku samochodowym tablicy znaku drogowego. W tym roku będzie to ośmiokątna tablica znaku STOP. W kolejnych latach medale będą zaprojektowane w oparciu o inne tablice, łącznie z krzyżem Św. Andrzeja. Tak więc biegacze, którzy wykażą się determinacją i konsekwencją, będą mogli w swoich zapewne bardzo bogatych kolekcjach, posiadać specjalną kolekcję unikalnych w swoim przesłaniu medali.

Zamieszczamy nasz krótki filmik promo z ubiegłorocznego pierwszego biegu, dla przypomnienia jacy to byliśmy młodzi i piękni. Po upływie roku jesteśmy jeszcze młodsi i zapewnie piękniejsi, więc kolejny filmik będzie również jeszcze lepszy. Ekipa naszych Spielbergów w liczbie co najmniej trzech, już się szykuje, żeby Państwa wszystkich wspaniale sfilmować. A znaczna liczba paparazzi wykona setki zdjęć zarówno z miejsca startu i mety jak też będzie towarzyszyć Państwu w zmaganiach na naszej malowniczej trasie biegu. I wszystko to zostanie zamieszczone w galeriach.

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem i zapisywania na nasz bieg.

Będzie nam bardzo miło gościć Państwa w Brzesku.