Medal

Prezentujemy wizualizację tegorocznego medalu, jaki  na mecie otrzymają wszyscy uczestnicy II Brzeskiego Biegu Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych im. Stanisława Chudyby.  W tym roku medal będzie nawiązywać do pogiętej w wypadku samochodowym tablicy znaku drogowego STOP. W miejsce poprzedniego logotypu został umieszczony logotyp, Fundacji Edukacji i Pomocy Humanitarnej im. Św. Łazarza, która przejęła organizację i prowadzenie biegu , a w kolejnych latach będzie go rozwijać jako imprezę promującą bezpieczne poruszanie się po drogach. Chcemy zachęcić biegaczy, żeby trenowali u siebie ubrani w  elementy odblaskowe i w ten sposób zachęcali innych uczestników ruchu drogowego, zwłaszcza pieszych i rowerzystów, do noszenia odblasków.  Jeżeli będą bardziej widoczni na drodze, to będą też bardziej bezpieczni. Musimy przełamać stereotyp, że noszenie odblasków to „obciach”. Mamy, w sposób niejako naturalny, do spełnienia ważną misję społeczną. Przecież nie trenujemy na stadionach tylko na drogach. Możemy więc ten czas „zainwestować” w podnoszenie świadomości społecznej. Biegaczy jest dziesiątki tysięcy w całym kraju, więc efekty tego uświadamiania idące w sumie w setki tysięcy godzin, mogą być naprawdę imponujące. Nie uchylajmy się od tego.